:

Bouppteckning


Bouppteckning

Bouppteckning är en förteckning över vilka efterlevande personer som är dödsbodelägare eller arvingar, antingen enligt lag eller enligt testamente. Vid varje dödsfall är de efterlevande enligt lag skyldiga att upprätta bouppteckning. Om dödsboet saknar tillgångar räcker det att istället göra dödsboanmälan, vilket i princip är samma rutin men starkt förenklad. Dödsboanmälan kan endast upprättas av kommunens socialtjänst och är därigenom utan kostnad. Är ni osäkra på hur det ligger till i just ert fall så går det bra att ringa någon av handläggarna på kommunen för rådfrågning.

Bouppteckning är i allmänhet enkel att upprätta och dödsbodelägarna kan själva göra det på Skatteverkets blanketter. Man kan dock inte skriva under som förrättningsman om man är dödsbodelägare eller efterarvinge. En bouppteckning som från början kan verka enkel kan snart visa sig oerhört komplicerad. Fondkistan-Anette Strengenes hjälper er gärna med bouppteckning. Vill du veta mer eller komma i kontakt med vår jurist är du välkommen att höra av dig till Fondkistans huvudkontor i Ängelholm.

Ni kan även gå in på Skatteverkets hemsida och läsa mer om vad en bouppteckning är och vad det innebär. Klicka här för att komma till deras hemsida. Där kan du även ladda ner blanketter och broschyr om bouppteckning.